op deze pagina
DE 50's
LIFE STYLE
Sport
WERELDBEKER 1950

BraziliŽ was in 1950 gastheer van het vierde wereldkampi- oenschap voetbal, zoals vier jaar eerder, op 1 juli 1946, be- sloten tijdens een FIFA-congres in Luxemburg. Aan de voor- ronden deden 25 landen mee, waaronder zeven debutanten. Turkije, India en Schotland trok- ken zich terug voor de eind- ronde. De loting voor het hoofdtoernooi had plaats op 30 april 1950 in Londen. Het toer- nooi zelf begon op 24 juni en eindigde op 16 juli

WERELDBEKER 1950
BELO HORIZONTE STADION...
     

Boven het stadion van Belo Horizonte in de jaren vijftig. Het stadje telde toen amper 6.000 toeschouwers maar kreeg toch een gigantisch voetbalstadion waarin wedstrijden voor de wereldbeker plaatsvonden. Dat gebeurt terug in 2014. Maar de stad heeft nu 2.000.000 inwoners en als je op de knop "vandaag" klik zie je hoe het stadion er in 2014 zal uitzien...

DE OVERWINNAARS

De winaars van de wereldbeker die in de kolom rechts uitge- breid te bewonderen zijn..

KEEPER MET PECH

De Braziliaanse post gaf ter gelegenheid van de wereld- beker een reeks speciale post- zegels en postkaarten uit. Hier- boven een kaart die vanuit Bra- ziliŽ werd verstuurd.

354 cts kostte het album waar- van hierboven de cover is afge- beeld en, da alle wetenswaar- digheden over de wereld beker bevatte.

De opname van het verslag van de finale wedstrijd tussen Uru- guay en BraziliŽ werd zelfs op plaat (zie boven) gezet

De "Coupe Jules Rimet" was de eerste trofee, uit 1930, voor de winnaar van het toernooi. Oorspronkelijk werd de beker ook genoemd Wereldbeker of Coupe du Monde. In 1946 werd deze trofe vernoemd naar FIFA-voorzitter Jules Rimet, die in 1929 het toernooi opzette. De beker wordt gedragen door een gevleugeld persoon die Nike voorstelde, de Griekse godin van de overwinning. De op- volger van de "Coupe Jules Rimet" is, sinds 1974, de FIFA Wereldbeker (FIFA World Cup).

BRAZILIň  WERELDBEKER  1950
DE WINNAARS : URUGAY...

Op 16 juli 1950 wint Uruguay (en dit al voor de tweede maal) in het Estadio Maracana in het Braziliaanse Rio di Janeiro de laa- tste wedstrijd van de wereldbeker met 2-1 van gastland en fa- voriet Brazilie en verover de "Coupe Jules Rimet" (links boven).

Uruguay-BraziliŽ was de finale van de wereldberker in 1950 !FIFA World Cup). De wedstrijd werd gespeeld in het "EstŠdio do Ma- racan„" in Rio de Janeiro op 16 juli 1950. BraziliŽ had genoeg aan een gelijkspel maar Uruguay moest winnen wilde het alsnog wereldkampioen worden. Kort na halftime scoorde FriaÁa voor BraziliŽ.

Midden in de tweede helft scoorde Alberto Schiaffino voor Uru- guay de gelijkmaker.

En dan... slechts 11 minuten voor het affluiten scoorde Ghiggia de "winning goal" ! Deze match gaat de historie van het voetbal in als "onvergetelijk". En de uitdrukking "Maracanazo" (in het Portugees : MaracanaÁo), vrij vertaald als " de slag van Maracan„ Blow" blijft voor altijd verbonden aan de wedstrijd.

DE VERLIEZERS : BRAZILIň...

De nationale ploeg van BraziliŽ (zie foto boven) was de uit- gesproken favoriet. In eigen land verliezen tegen het kleine buurland Uruguay was een regelrechte ramp. Op de foto onder links : een beeld uit de wedstrijd. En onder rechts de Braziliaanse topschutter Ademi,r die ook tegen Uruguay scoorde. Maar helaas een goal te weinig om wereldkampioen te worden.

EEN HISTORISCHE (VOETBAL)VELDSLAG...

Ze kwamen voor het eerst in een wereldbeker tegenover elkaar te staan : Engeland en de USA. Net als in 2010 zou het een bikkelharde strijd worden tussen twee vriendschappelijke vijanden : de vroegere kolonisator tegen de vrijgevochten Ame- rikanen. Met zelfs een Vlaming in het team ?

OP DEZE PAGINA
BINNENKORT MEER OVER ENGLAND - USA IN  1950 !
VORIGE NAAR BOVEN LIFE STYLE MENU
 
redactie, webdesign en grafiek : Dennis Garcia en Norbert
copyright © euromediArts  |  gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Email versturen naar redactie 50'sWeb : KLIK HIER